Śmiało, można pokusić się o stwierdzenie, że frytkownica nie stanowi podstawowego wyposażenia każdej kuchni. Wraz z upływem czasu jej miejsce zaczęły zastępować inne urządzenia, które pozwalają przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal istnieje spora grupa osób, które lubią od czasu do czasu postawić na amerykańskie przysmaki typu fish and chips. Jak frytkownica będzie najlepsza? Ile kosztuje taki sprzęt? Odpowiadamy w tym poradniku.
Frytkownica i jej rodzaje
Przed rozpoczęciem poszukiwań, warto zacząć od podstawowych informacji. Mało kto wie, że na rynku możemy spotkać dwa rodzaje frytkownic, które będą różniły się w zależności od zastosowania. Z tego względu, jak na początku wypada określić czego tak naprawdę oczekujemy. Do wyboru mamy: frytkownice do zabudowy i wolnostojące. Pierwszy rodzaj spotkamy najczęściej w restauracjach, natomiast drugi, gości przeważnie w naszych domach, dlatego to właśnie na nich skupimy się w tym artykule.

Najważniejsze parametry frytkownicy
Zarówno każde małe AGD, jak i sprzęt RTV posiada określone parametry, które ułatwiają wybór. Przed zakupami można określić 3 najważniejsze, poszukiwane cechy, aby sprawniej porównać różne modele. Ranking tosterów, oczyszczaczy powietrza czy zestawienie patelni to przydatne źródła wiedzy, które bazują na opiniach internautów, które wzięliśmy pod uwagę, opisując frytkownice.
Moc frytkownicy
Najważniejszym parametrem w przypadku frytkownicy z pewnością będzie moc, która określa wydajność tego urządzenia. Na tym etapie możemy trafić na duże rozbieżności. Tego typu sprzęty, do użytku domowego, najczęściej wyróżnia moc od 84 do 2400 W. Zatem, która będzie najlepsza? Według wielu użytkowników, optymalny wybór to 1200 W. Taka frytkownica nie zużywa za dużo energii, dzięki czemu pozwala na znaczne oszczędności. Jednak, jeżeli z tego urządzenia planujemy korzystać tylko okazjonalnie, wówczas większa moc również dobrze się sprawdzi. Tym bardziej że pozwala na szybsze przygotowanie posiłku.
Misa na olej
Inną frytkownicę kupimy, jeżeli chcemy gotować dla jednej osoby, jeszcze inną, gdy robimy posiłek dla całej rodziny. Z tego względu kolejnym parametrem, nad którym, trzeba się pochylić, jest pojemność misy na olej, która wynosi przeważnie od 0,5 do 1,5 kg. Gdy oprócz frytek, chcemy przyrządzać także kurczaka, wówczas warto wybrać tę największą. Przy 0,5 kg misie możemy przygotować około 3 porcji smażonych ziemniaków.
Dodatkowe funkcje
Moc i pojemność misy to z pewnością dwie najważniejsze cechy każdej frytkownicy. Nie należy zapominać o dodatkowych funkcjach, które znacząco ułatwiają codzienne użytkowanie. Mamy na myśli między innymi: nieprzywierającą powłokę, wyświetlacz LED, czy zabezpieczenie przed dziećmi. W ostatnim czasie prawdziwym hitem są frytkownice, które pozwalają smażyć bez dodatku oleju, dzięki czemu cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób, które cenią zdrowe odżywianie.
Najlepsza frytkownica według internautów
W dziedzinie frytkownicy wybór jest naprawdę imponujący. Nie brakuje rozwiązań od topowych producentów, jak i nowych marek, które wyposażyły swoje urządzenia w wiele nowoczesnych rozwiązań. Wśród frytkownic, które cieszą się najlepszymi opiniami internautów, wskazaliśmy trzy propozycje:
- Tefal Filtra One Inox z filtrem oczyszczającym olej FF175D (około 260 zł)
- Germin MAX-1700-W Czarny (około 350 zł)
- PHILIPS Essential Ovi XL HD9260/90 (około 900 zł)

Każda z nich wyróżnia się zupełnie innymi funkcjami i przeznaczeniem. Propozycja pierwsza to jednocześnie najtańsza i najczęściej wybierana frytkownica w ostatnich latach. Wyróżnia się dużą ponad 2-litrową pojemnością oraz timerem. Drugie urządzenie to opcja beztłuszczowa, która podczas gotowania wykorzystuje parę wodną. Trzecia frytkownica to propozycja dla wymagających, chociaż jej pojemność wcale nie jest duża i wynosi 1,2-litra. Jej dużą zaletą jest to, że pozwala smażyć przy użyciu o wiele mniejszej ilości oleju. Producent przedstawia wiele założeń, z których wynika, iż wystarczy jedynie 10 proc. dotychczasowego tłuszczu, aby przygotować smaczny posiłek.