Najlepsza patelnia do zdrowych posiłków 

0
1112
Najlepsza patelnia do jajecznicy
fot. pixabay.com

Wyposażenie kuchni dla wielu osób jest duży wyzwaniem. Wybór odpowiednich garnków, dodatków, pojemników itp. – sprawia, że już sami nie wiem, którym markom warto zaufać i czym konkretnie kierować się w trakcie zakupów. Spora część konsumentów ma ogromny problem z zakupem patelni, co z pozoru mogłoby się wydawać prościzną. Wszelkie dylematy podyktowane są zmianami w trybie życia, czyli lepszym odżywianiem. Najlepsza patelnia wcale nie musi być najdroższa, jednak powinna posiadać określone właściwości. Jakie? Dowiecie się czytając ten artykuł. 

Poznaj dostępne rodzaje patelni 

Chyba, śmiało możemy pokusić się o założenie, iż nie ma czegoś takiego, jak najzdrowsza patelnia. Jednak każda rodzaj cechuje określone zastosowanie, dlatego przed zakupem, warto je porównać. 

Patelnie i ich właściwości

Każdy rodzaj cechują inne właściwości i to staraliśmy się podkreślić opisując je poniżej. 

Najlepsza patelnia: rodzaje
fot. pixabay.com
  • Patelnia miedziana

Ten rodzaj patelni to najlepsza propozycja dla profesjonalistów, którzy są swoistymi pasjonatami kuchni. Wyróżnia ją niezwykle szybkie tempo nagrzewania, dlatego potrzebna jest dodatkowa wiedza, jak przygotowywać na niej ulubione potrawy. 

  • Patelnia aluminiowa 

Patelnie aluminiowe bardzo często goszczą w naszych domach. Są lekkie i wygodne, jednak mają swoją jedną wadę, jaką jest podatność na zniszczenia i zarysowania. Ponadto, coraz więcej badań wskazuje na to, że przy wysokiej temperaturze, wytwarza się szkodliwe aluminium, które wnika do potraw, dlatego lepiej jeżeli pokryta jest dodatkowo np. teflonem. 

  • Patelnia ceramiczna 

Jeżeli mamy wskazać najlepsze patelnie do uzyskania złocistego koloru, to z pewnością będą to produkty ceramiczne. Doskonale sprawdza się w przypadku smażenia warzyw i ryb. Nie wymaga dużej ilości tłuszczu, dlatego warto ją rozważyć. 

  • Patelnia teflonowa 

Jest to rodzaj patelni aluminiowej, którą dodatkowo pokryto warstwą teflonu. Dużą zaletą tego modelu jest to, że nie potrzeba używać tłuszczu do smażenia, dzięki czemu przygotowywane produkty są zdrowsze. Wyzwaniem jest jedynie czyszczenie jej powłoki, ponieważ trzeba bardzo uważać, aby jej nie porysować. Mimo to pozostałości jedzenia zmywa się z niej bez większego trudu, dlatego wielu producentów zaleca mycie w zmywarce. 

  • Patelnia żeliwna 

To jedna z najbardziej wytrzymałych patelni w naszym zestawieniu. Doskonale utrzymuje ciepło i szybko smaży. Coraz częściej zamieniana jest na inne rodzaje, ponieważ ma dwie duże wady: bardzo ciężko ją umyć i podczas obróbki pożywienia wydziel żelazo, które jest niebezpieczne dla zdrowia. 

  • Patelnia szklana

Chociaż nie należy do najpopularniejszych, to warto podkreślić jej znamienite cechy. Patelnie wykonane ze szkła nie mają w składzie żadnych dodatków, dzięki czemu nie wywołują żadnych reakcji alergicznych. Ponadto, dużą frajdą jest to, że widzimy dokładnie wszystko, co się smaży. 

Jak zatem widać, wybór jest naprawdę ogromny. Gdybyśmy jednak mieli pokusić się o stwierdzenie i wybranie tej, która najlepiej sprawdza się do przygotowywania zdrowych posiłków, wskazalibyśmy dwie: teflonową oraz szklaną. 

Jakie cechy powinna posiadać najlepsza patelnia?

Wybór rodzaju patelni to jedno. Kluczowe są jeszcze inne parametry, o których nie można zapominać. Wśród nich bardzo ważny jest rodzaj płyty grzewczej. Niestety wiele patelni nie nadaje się używania na płytach indukcyjnych, co jest dużym ograniczeniem, dlatego przed zakupem, należy to dokładnie zweryfikować.

Najlepsza patelnia dla kucharza
fot. pixabay.com

Kolejnym elementem patelni, który często pomijamy jest jej rączka. Przede wszystkim nie powinna się nagrzewać, aby nikogo nie poparzyć. Dodatkowo, pomocne będzie wykonanie z antypoślizgowych materiałów. Czasami wystarczy kropla tłuszczu, aby patelnia wyślizgnęła się z ręki i prowadzi do niebezpieczeństwa.

Ostatnia kwestia, którą chcemy podkreślić, dotyczy wielkości. Często kuszeni promocjami, zamawiamy pierwszą lepszą patelnię, która później okazuje się zbyt mała do smażenia mięs. Każdy sprzedawca podaje jej średnice, optymalny rozmiar wynosi powyżej 20 cm. Mniejsze, będą świetne do jajecznicy, czy szybkiego podgrzania porcji jedzenia. Niezależnie od tego, jakie akcesoria kuchenne kupuje, ważne jest to, aby zwrócić uwagę na jakość. 

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here