Podpowiadamy, które noże kuchenne kupić

0
494
Noże kuchenne: rodzaje
fot. pixabay.com

Jeżeli mielibyśmy wskazać podstawowe wyposażenie kuchni zapewne noże kuchenne, uplasowały się na pierwszej pozycji. Bez nich naprawdę ciężko przygotować codzienne posiłki, szczególnie jeśli robimy obiad i musimy pokroić określone składniki. Każdej pani domu przyda się porządny i wytrzymały zestaw noży, który ułatwi przyrządzanie ulubionych potraw domowników. Żeby jednak spełniał on nasze wymagania, warto ten zakup przemyśleć. W tym poradniku, postaram się podpowiedzieć Wam, jaki zestaw noży kupić oraz na co zwracać uwagę podczas porównywania ofert. 

Noże kuchenne i ich rodzaje 

Zdarza się, że pod wpływem emocji i na skutek dobrej promocji kupujemy produkty, które później jedynie zajmują stałe oraz zaszczytne miejsce w naszych szuflada. W rezultacie spędzają tam kilka lat, żeby później trafić do kogoś innego lub, co gorsze, na śmietnik. Tak samo może być w przypadku noży. Wbrew pozorom jest wiele rodzajów, które cechuje inne zastosowanie, dlatego zanim sięgniemy po określony zestaw, należałoby wiedzieć, jaka jest rola każdego z nich. 

Noże kuchenne: do warzyw
fot. pixabay.com

 

  • Nóż do obierania 

 

Wyróżnia się niewielkim rozmiarami ostrza, które wynoszą około 4-7 cm. Jego cechą charakterystyczną jest lekko wykrzywiona końcówka, stworzona właśnie po to, aby ułatwić obieranie warzyw i owoców. Ten rodzaj noża kuchennego można wykorzystać także do dekorowania różnych łakoci. 

 

  • Nóż szefa kuchni 

 

To prawdziwa gratka dla miłośników gotowania! W przeciwieństwie do wcześniejszego noża, posiada duże ostrze, które osiąga nawet ponad 20 cm. Charakteryzuje go również duża szerokość, która przydaje się do krojenia większych kawałków mięsa, ale także siekania i rozdrabniania składników. 

 

  • Nóż kuchenny do sera 

 

Ten rodzaj noża stosunkowo najprościej rozpoznać. Posiada specjalne otwory w ostrzu, które zabezpieczają przed przyklejaniem się plastrów sera. Przeważnie ma drobne ząbki, pozwalające na łatwiejsze krojenie twardych kostek. Końcówka może być rozdwojona. 

 

  • Nóż do pieczywa 

 

W tym przypadku również mamy do czynienia z długim, bo około 20-centymetrowym i wąskim ostrzem, które dodatkowo jest ząbkowane. Takie wykończenia sprawia, że nóż doskonale radzi sobie nawet z czerstwym chlebem. 

 

  • Nóż do filetowania 

 

Jeżeli chcemy z łatwością filetować ryby i oddzielić mięso od kości, ten nóż sprawdzi się znakomicie! Posiada specjalny rodzaj wąskiego ostrza, którego długość wynosi około 15 cm i spiczastą końcówkę ułatwiającą obrabianie produktów. 

 

  • Nóż uniwersalny 

 

Ten rodzaj z pewnością spotkamy w wielu polskich domach. Chociaż na pierwszy rzut oka może przypominać nóż szefa kuchni, warto podkreślić, że jest nieco krótszy i węższy. Możemy wykorzystywać go na wiele sposobów: od krojenia warzyw, przez wędliny, skończywszy na ciastach. 

Rozpoznanie funkcji noży kuchennych pozwoli nam jasno sprecyzować, co powinno znaleźć się w naszym zestawie. 

Cechy dobrych noży kuchennych

Gdy poznaliśmy już rodzaje, czas na szczegóły. Możemy wskazać trzy najważniejsze parametry, które pozwolą cieszyć się dobrze dobranym sprzętem. Pojemniki kuchenne, patelnie, garnki, zastawy – to wszystko znacząco wpływa na nasz codzienny komfort, dlatego warto zwrócić uwagę na poniższe kwestie. 

Sprawdź ostrość 

Nie ma wartość, która mogłaby określić, czy nóż jest dobrze naostrzony czy też nie. Jednak istnieją sprawdzone sposoby na to, aby to sprawdzić. Wystarczy przejechać nożem po twardym produkcie np. mięsie lub warzywie. Jeżeli odczujemy szarpanie i ostrze zatnie się podczas cięcia, wówczas to pierwszy sygnał do tego, że coś jest nie tak. Dobry nóż pozwala kroić składniki bez większego nacisku. 

Noże kuchenne: twardość
fot. pixabay.com

Poręczność i wygoda 

Noże posiadają różne rękojeści: od drewnianych, przez gumowe, skończywszy na plastikowych. Rączka, która dobrze trzyma się w dłoni to nie tylko komfort, ale i bezpieczeństwo. 

Ostrze i jego twardość 

Twardość ostrza określa nam żywotność noży. Jeżeli chcemy zainwestować w długotrwały i solidny zestaw, wówczas wartość ta powinna wynosić minimum 50 HRC. 

Liczymy na to, że dzięki powyższym wskazówkom, każdy z Was znajdzie najlepsze noże kuchenne do swojego domu!

 

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here