Sosy do dań Wielkanocnych

0
484
Sosy do dań Wielkanocnych

Święta Wielkanocne to dla wielu pań domu wyzwanie kulinarne. Mimo że w tym roku będą one nieco inne, wciąż pragniemy zachować ich magię i tradycję. Dlatego też na stole nie może zabraknąć żurku czy jajek z majonezem.  Wszelkie dania warto uzupełnić kolorowymi i zdrowymi sosami. Sosy do dań Wielkanocnych najlepiej będą się prezentować na stole w małych salaterkach. Pasują praktycznie do każdej potrawy, a ich smak zostanie zapamiętany na długo. Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów!

  1. Sos z rzeżuchy

Do jego wykonania potrzebujesz: 1 szklankę majonezu, mały jogurt naturalny, sól, pieprz oraz 3 łyżki posiekanej rzeżuchy. Majonez i jogurt zmieszaj z rzeżuchą. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj kiełkami rzeżuchy i pielonym pieprzem. Gotowe!

  1. Sos z pieprzu

Potrzebujesz 1 szklankę jogurtu greckiego, 4 ziarna marynowanego zielonego pieprzu, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, 1 łyżkę posiekanej cebuli, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz pokrojone jajko (do dekoracji). Wszystkie składniki połącz, dopraw solą i pieprzem. Całość skrop sokiem z cytryny. Na koniec udekoruj pokrojonym jajkiem na twardo.

  1. Sos z żurawiny

Przygotuj mały słoik dżemu żurawinowego, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki chrzanu, sól i 1 łyżeczkę zielonego marynowanego pieprzu. Dżem, chrzan i majonez zmieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jogurt i dopraw szczyptą soli. Całość posyp marynowanym pieprzem.

  1. Sos paprykowy

Potrzebujesz po połowie: czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 2 pęczki posiekanego szczypiorku, 1 szklankę kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżkę czarnego kawioru, słodką mieloną paprykę, sos tabasco i musztardę chrzanową. Każdą paprykę dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa zmieszaj ze śmietaną i szczypiorkiem. Dopraw sosem tabasco, mieloną papryką i musztardą. Gotowy sos udekoruj kawiorem.

  1. Szafran w roli głównej

Do przygotowania szafranowego sosu do dań Wielkanocnych potrzebujesz ½ łyżeczki szafranu (możesz go zastąpić kurkumą), 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego, sól, pieprz oraz 1/3 szklanki wytrawnego wermutu. Wymieszaj ze sobą jogurt i wermut, dodaj szafran (lub kurkumę). Dopraw solą i pieprzem. Z racji tego, że w sosie znajduje się alkohol jest on przeznaczony jedynie dla dorosłych.

  1. Ostry sos ketchupowy

Do wykonania tego sosu potrzebujesz 1 szklankę jogurtu naturalnego, 2 łyżki ostrego keczupu, kawałek marynowanej papryki oraz mieloną papryczkę chili i sól. Majonez wymieszaj z keczupem. Marynowaną paprykę drobno posiekaj i dodaj do sosu. Całość dopraw chili i solą.

Takie sosy do dań Wielkanocnych są proste w wykonaniu i przede wszystkim zdrowe. Na pewno urozmaicą Twoje potrawy i przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Artykuł powstał we współpracy z portalem http://www.bloks.pl/

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here